x

Συχνές ερωτήσεις

Η βασική υπακοή ξεκινάει από 5 μηνών και μετά ( καλό θα ήταν και μέχρι τους 12 μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας σκύλος άνω των 12 μηνών δεν εκπαιδεύετε).

 

Η βασική υπακοή :

 

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα βασικής υπακοής.


Ο σκύλος με τη Θετική Μέθοδο της επιβράβευσης (ανταμοιβή φαγητού ή παιχνιδιού) μαθαίνει της εξής εντολές:


1. Μαζί να περπατάει δίπλα μας χωρίς να μας τραβάει με οποιοδήποτε ερέθισμα (σκύλος , γάτα ,κ.α.),
2. Κάτσε να κάθετε στα δύο πίσω πόδια του,
3. Κάτω να ξαπλώνει τελείως,
4. Μείνε να παραμένει στην θέση του ενώ απομακρυνόμαστε,
5. Έλα να έρχεται ,
6. Εντολή «Μη» (οτιδήποτε κάνει που δεν είναι σωστό είναι η εντολή Μη) και
7. άρνηση τροφής η λεγόμενη «φόλα».

 

Αυτό είναι το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης βασικής υπακοής, κρατάει περίπου 30-40 μέρες.

Περίπου κάθε 3 μήνες.

 

 

Το συχνό μπάνιο στο σκύλο έχει άσχημη επίδραση στο τρίχωμα και στο δέρμα του διότι αφαιρεί τα λιπαρά στοιχεία. Το χειμώνα πρέπει να είστε πιο συντηρητικοί στο θέμα του μπάνιου, η συχνότητα του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν ζει έξω ή μέσα για να μην κρυώσει. Αν ζει μέσα στο σπίτι και είναι σχετικά καθαρό, τότε το χειμώνα επαρκεί ένα μπάνιο μια φορά τους τρεις μήνες.

 

 

Αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο ο σκύλος σας λερωθεί εννοείτε ότι πρέπει να μην περιμένετε τη συγκεκριμένη μέρα που τον πλένετε αλλά να τον πλύνετε αμέσως!

 

 

Το καλοκαίρι που ο μας σκύλος μπαίνει στη θάλασσα ένα καλό ξέπλυμα με νερό του αρκεί. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι το συχνό σαπούνισμα, που είναι υπαίτιο για την αφαίρεση των λιπαρών στοιχείων από το τρίχωμα και το δέρμα

Ο Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd) είναι σκύλος που εκτός από το ότι μπορεί να γίνει ένας καλός φύλακας-προστάτης (προσωπικός ή χώρου), μπορεί και να αποτελέσει ένα οικόσιτο ζώο συντροφιάς, ένα ακόμα μέλος της οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1997 ανακηρύχθηκε φυλή του αιώνα παγκοσμίως. Είναι επίσης κατάλληλος για καθοδήγηση τυφλών, αστυνομικά καθήκοντα, ανίχνευση και διάσωση ατόμων από φυσικές καταστροφές, κλπ.


Δεν υπάρχει άλλη ράτσα εκτός του Γερμανικού Ποιμενικού που να προσαρμόζεται και να εκπαιδεύεται τόσο εύκολα στη βασική υπακοή (κάτσε, κάτω, μείνε, έλα, κλπ), αλλά ταυτόχρονα να είναι φύλακας και ιδανικός σύντροφος για όλη την οικογένεια, τρέφοντας μέγιστη αγάπη και σεβασμό για τους ανθρώπους που τον φροντίζουν. Είναι ιδιαίτερα φιλικός με τα παιδιά, επειδή έχει πολύ καλό χαρακτήρα και είναι φύλακας, ενώ η κατάλληλη ηλικία εκπαίδευσης είναι οι 5 μήνες για τη βασική υπακοή και περίπου οι 15 μήνες (όταν ο σκύλος μας έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα του) για την προστασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολύ αποκαλούν τον Γερμανικό Ποιμενικό και στρατιώτη, λόγο της όρεξης του για δουλεία!


Με τον ερχομό του τετράποδου φίλου στην οικογένεια τα οφέλη είναι πολλά όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.


Ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σου αλλά και να τα διδάξει πολλά.


Έρευνες έχουν αποδείξει πως η επαφή των παιδιών με τον σκύλο, ιδίως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιμετωπίσει μολύνσεις. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες του παιδιού να αναπτύξει αλλεργίες κατά 50%.
Ένας σκύλος μαθαίνει στα παιδιά να είναι υπεύθυνα. Με την δική σου καθοδήγηση μπορεί το παιδί να αναλάβει μέρος της ευθύνης του σκύλου. Να του βάζει τροφή, να το κάνει μπάνιο κ.τ.λ. Πρέπει να γίνει κατανοητό στο παιδί πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του σκύλου για την υγεία του.


Ο σκύλος είναι παρέα για τα παιδιά. Ένας φίλος που δεν τα κρίνει και μπορεί να ακούει πολλή ώρα χωρίς διαμαρτυρία. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η όλη διαδικασία βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους. Επίσης όταν εσύ λείπεις από το σπίτι, τα παιδιά νιώθουν λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά με την παρουσία ενός σκύλου.


Ένα παιδί που μεγαλώνει με σκύλο μαθαίνει να αγαπάει τα ζώα και να εκτιμάει τα οφέλη τους στην ζωή του ανθρώπου.


Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του σκύλου και του παιδιού, βοηθάει το παιδί να αναπτύξει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης στη ζωή του.
Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά (service dogs, όπως ο Γερμανικός Ποιμενικός) βοηθούν πολλά παιδιά με αυτισμό, προβλήματα ακοής και αναπηρίες.

Η απόκτηση ενός Γερμανικού Ποιμενικού (ή οποιουδήποτε άλλου μεγαλόσωμου σκύλου) συνεπάγεται με μια μακροχρόνια δέσμευση. Αυτό κατ' επέκταση σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα που θα ζήσετε μαζί του είναι περίπου 10 με 15 χρόνια, ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να αφήσετε το χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του να εξελιχθούν από μόνα τους. Η μη εκπαίδευση του σκύλου μας μπορεί να μας οδηγήσεις στις εξής συμπεριφορές :


  •  ένα σκύλο που καθημερινά μας δημιουργεί αρκετά μικρά προβλήματα που μας προκαλούν εκνευρισμό.
  •  ή ένα σκύλο νευρικό, που χοροπηδάει επάνω μας, επιθετικό σε άλλα ζώα, που γαβγίζει συνέχεια, δεν μπορούμε να τον βγάλουμε βόλτα, να τον εμπιστευτούμε μόνο του στο σπίτι, κ.α.
  •  αλλά μπορεί να είμαστε και τυχεροί. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος μας είναι βολικός και ήσυχος.


Ο γενικός κανόνας όμως μας λέει ότι ο σκύλος χρειάζεται να εκπαιδευτεί. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με αναμέτρηση δυνάμεων (να του σπάσουμε τον «τσαμπουκά») ή με τη δημιουργία ενός σκύλου ρομπότ. Η εκπαίδευση έχει να κάνει με την ενδυνάμωση του δεσμού σκύλου-ιδιοκτήτη. Δηλαδή, έχει να κάνει με το να μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρχουμε αρμονικά μέσα στο χώρο μας με τον σκύλο. Ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί είναι ένα πιο ελεύθερο σκυλί που συνεισφέρει στην καθημερινότητα με θετικό τρόπο. Το σκυλί αυτό βοηθάει την αρμονική συμβίωση της οικογένειας και δεν προσφέρει άγχος και απογοητεύσεις. Η εκπαίδευση του σκύλου μας είναι η διαπαιδαγώγηση του, που του μαθαίνει, τόσο σε αυτόν όσο και σε εμάς, τρόπο επικοινωνίας!


Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το σκυλί σας για να ζήσετε αρμονικά τα χρόνια που θα περάσετε παρέα. Διαλέξτε και εμπιστευτείτε ένα θετικό εκπαιδευτή για την εκπαίδευση του σκύλου σας που χρησιμοποιεί ήπιες μεθόδους χειρισμού, χωρίς φωνές και βία όπως είναι η σχολή μας!

Καθήκοντα Ασφαλείας


Στα καθήκοντα ασφαλείας συνεπάγονται: 1ον Φύλαξη Χώρου, 2ον Σωματοφυλακή και 3ον Ειδοποίηση (alarm).


Σε αντίθεση με την Βασική υπακοή, όπου όλου οι σκύλοι ανεξαρτήτου φυλής και μεγέθους είναι κατάλληλη, στα Καθήκοντα Ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν μόνο οι σκύλοι όπου η φυλή τους έχει προδιαγραφές για Φύλακα (π.χ. Γερμανικός Ποιμενικός). Σημαντικός παράγοντας για να έχουμε ένα σκύλο φύλακα παίζει ο χαρακτήρας, η φυλή και ο τρόπος που μεγαλώνει ο σκύλος μας. Για παράδειγμα, δύο σκύλοι της ίδιας φυλής δεν είναι το ίδιο ικανοί σε όλους τους τομείς των Καθηκόντων Ασφαλείας. Θα πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή και να κατανοήσουμε ότι σωστός φύλακας είναι ένας σωστά κοινωνικοποιημένος, συγκροτημένος και ισορροπημένος σκύλος και όχι, όπως λανθασμένα πιστεύουμε, ένας άγριος σκύλος. Ένας άγριος σκύλος μπορεί να φυλάξει τον χώρο μας, όμως είναι ανεξέλεγκτος και επικινδύνως για την ακεραιότητα του ίδιου του ιδιοκτήτη. Ο εκπαιδευμένος σκύλος, σε αντίθεση με τον απλά άγριο σκύλο, είναι ένας σκύλος που γνωρίζει τεχνικές εξουδετέρωσης του κακόβουλου εισβολέα και του είναι ποιο εύκολο να φυλάξει το χώρο, εμάς και τον εαυτό του παράλληλα. Δεν είναι επιθετικός χωρίς λόγο. Ο εκπαιδευμένος σκύλος θα προφυλάξει τον χώρο του το ίδιο καλά κατά την απουσία, αλλά και κατά την παρουσία μας.


Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί η εκπαίδευση του σκύλου μας στα καθήκοντα ασφαλείας, γιατί εκπαιδεύοντας τον σκύλο μας στα καθήκοντα ασφαλείας, είναι σαν να τον εφοδιάζουμε με μια πολεμική τέχνη, που θα την χρησιμοποιήσει όταν και εφόσον την χρειαστεί (απειληθεί) και όχι άσκοπα και ανεξέλεγκτα. Το ένστιχτο υπάρχει η εκπαίδευση του μαθαίνει να το διαχειρίζεται σωστά. ΔΕΝ αλλάζει ο χαρακτήρα του σκύλου μας και σε καμιά περίπτωση δεν γίνετε επικίνδυνος προς την οικογένεια του.


Βεβαίως η σωστή επιλογή του εκπαιδευτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν ένας εκπαιδευτής δεν είναι γνώστης ή έχει δόλιους σκοπούς, τότε θα να καταστρέψει τον σκύλο μας. Γι’ αυτό εμπιστευτείτε έναν εκπαιδευτή με κύρος και γνώσεις πάνω στη εκπαίδευση την καθηκόντων ασφαλείας.

Το pedigree είναι το πιστοποιητικό καθαροαιμιας-γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας ενός σκύλου. Πρόκειται, για ένα πιστοποιητικό που απαριθμεί τα ονόματα των γονέων, την ημερομηνία γέννησης του σκύλου και καταγράφει 4 ή 5 γενιές προγόνων. Άλλες πληροφορίες που μπορεί να περιλαμβάνει είναι το χρώμα, ο αριθμός μητρώου, το όνομα του σκύλου και οι τίτλοι ή οι διακρίσεις που έχει κερδίσει (πρωτάθλημα σκύλων, ικανότητες εκπαίδευσης κ.α.). Αν σας ενδιαφέρει η αγορά μια καθαρόαιμης ράτσας σκύλου το pedigree αποτελεί την απόλυτη ένδειξη καθαροαιμίας. Προσοχή το pedigree δεν είναι το βιβλιάριο υγείας είναι ένα ξεχωριστό πιστοποιητικό καθαροαιμίας (Ληξιαρχική πράξη γέννησης του καθαρόαιμου σκύλου σας)
Οι εκθέσεις μορφολογίες είναι ένα απαραίτητο συστατικό της εκτροφής και της κυνοφιλίας. Κριτές που γνωρίζουν άριστα το πρότυπο της κάθε φυλής και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκρίνουν τους σκύλους που συμμετέχουν με το πρότυπο αυτό και αποφασίζουν το νικητή με βάση το πόσο κοντά σε αυτό βρίσκεται! Σκοπός τους είναι η εύρεση κατάλληλων γεννητόρων ώστε να συνεχιστεί και κυρίως να εξελιχθεί η κάθε φυλή μετά από αντικειμενική κρίση από ειδικούς κριτές της μορφολογίας του σκύλου με βάση το πρότυπο κάθε φυλής αλλά και η αξιολόγηση όλων των καθαρόαιμων σκύλων, εκτροφέων και απλών ιδιοκτητών. Παράλληλα οι εκθέσεις μορφολογίας αποτελούν και ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση της υπεύθυνης κυνοφιλίας και για την ενημέρωση υποψηφίων αγοραστών για την φυλή που τους ενδιαφέρει. Όλες οι εκθέσεις μορφολογίας που διοργανώνονται στη χώρα μας είναι από κυνοφιλικούς ομίλους και ομίλους φυλών.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή, γιατί ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, γιατί έχει τον ιδανικό χαρακτήρα, γιατί είναι η φυλή που αγαπάμε από παιδιά! Ο χαρακτήρας του αλλά και η μορφολογία του είναι αυτά που αγαπάμε σε αυτή την φυλή. Δηλαδή ο γερμανικός ποιμενικός είναι ένας σκύλος που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα αν εκπαιδευτεί κατάλληλα και σωστά. Μπορεί να γίνει σκύλος συντροφιάς σε μια οικογένεια, οδηγός σε παιδιά και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ανιχνευτής ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλικών σε αστυνομία και στρατό, συνοριακός φύλακας, αστυνομικός σκύλος περιπολίας, προστάτης οικογενείας κλπ. Γενικά ο γερμανικός ποιμενικός είναι μια ανθρωπόμορφη φυλή που μπορεί να μας χαρίσει πολλές συγκινήσεις αν του φερθούμε με σεβασμό και αγάπη. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 1997 ψηφίστηκε παγκοσμίως ως φυλή του αιώνα, και το παρατσούκλι του είναι «στρατιώτης».